TEST Subaru Outback 2.5i (124 kW) Touring: Pálím to lesem po poli, lán pole mizí pod koly (2024)

Nový Outback je skvělým parťákem pro každého klidného řidiče. Jakmile je ve vás ale ždibec nerváka, zkuste se podívat jinde.

Radosti

Brilantní podvozek

Prostor na palubě

Výhled z vozu

Jednoduché ovládání

Starosti

Slabá dynamika

Hluk na dálnici

Rušivé asistenční systémy

Vyšší spotřeba

8/10

Šestá generace Subaru Outback se na našem trhu krásně zabydlela. Aby však udržela krok s rozběhlou konkurencí, dostala modernizaci pro modelový rok 2023. Ta přinesla pár drobných změn, které zvýšenému kombi nijak extra nepomohly, ale hlavně mu nijak zvlášť neuškodily. Odpověď je tedy hned na začátku testu: Ano, pokud chcete auto této kategorie ze staré školy, je Subaru Outback pořád ta správná, a dnes už asi i jediná volba. Ale jaké změny tedy modelový rok 2023 přinesl?

Vypadá, že to myslí vážně

Upřímně toho moc není, zvenku vlastně jen nový design 18palcových kol, která jsou v naší nejvyšší výbavě Touring s broušenou úpravou. Uvnitř to chce na hledání změn snad lupu, změnily se takové drobnosti, jako uspořádání tlačítek na volantu a vlevo pod ním pak už nenajdete výstupek s tlačítky pro ovládání informačního displeje nad infotainmentem. Upravil se také design ikonek a přibyla možnost jejich organizace. A to je více méně vše podstatné, ale ono je to pro mnohé zákazníky určitě jen dobře.

Outback si totiž zachovává i v dnešní displejové době velkou míru klasického ovládání. Dotykové plochy jsoujen na displeji, ale jinak audio, klimatizaci či tempomat ovládáte stále pomocí klasických fyzických tlačítek. K tomu si můžete přičíst další velké plus pro všechna Subaru, a to je skvělý výhled do všech stran díky nízké hraně oken. Zároveň je interiér velmi vzdušný a pohodlně odveze pět lidí, zatímco do kufru o objemu 561 litrů dáte vše potřebné.

Subaru Solterra zvládlo losí test se ctí. Pochvalu dostalo za předvídatelnost a ovladatelnost

Richard Herbich

Video

Svým způsobem je outback dokonalé a funkční auto. Oproti většině ostatních aut s vyšším podvozkem jako univerzál jen nevypadá, ale skutečně jím je. Specifikace vozu jsou pak šíleně jednoduché, vlastně si vyberete jen výbavovou linii a barvu. V našem případě Touring to znamenalo Bi-LED světlomety, střešní ližiny, diodové mlhovky, vyhřívaný volant, vyhřívání předních i zadních sedadel, parkovací kameru a čalounění kůží Nappa. A to všechno do 1,3 milionu. Bum!

V naší nabušené verzi chyběly snad už jen ventilované sedačky, ale jinak si v podstatě nebylo na co stěžovat. Grafika infotainmentu už sice není nejnovější, ale je přehledná a celkem snadno v menu najdete vše, co potřebujete. S rozvorem 2745 mm si může za volant sednout i řidič vyšší postavy, pohodlně se usadit a za ním bude mít cestující stále dost místa pro kolena. Stejné je to i s místem podélně. Po sklopení zadní lavice v poměru 60:40 pak můžete naložit i předměty o délce dvou metrů.

Designový jazyk Subaru se už léta nemění, všechny modely vypadají jako připravené do akce, kterou budou brát vážně. Minimální světlá výška Outbacku činí skvělých 213 mm a nárazníky, prahy i nadkolí chrání pevné černé plasty. Obecně máte z auta pocit, že ho můžete hodit ze skály a nic se mu nestane. Obrazně řečeno. Ostatně když se řekne Subaru, vybaví se vám asi automaticky rallye, kde je houževnatost potřeba. Zbylo ale něco z těch genů, které vyhrávaly rychlostní zkoušky po celém světě?

Pokračování 2 / 3

Podvozek jako z říše pohádek

Outback si ponechává atmosférický čtyřválec boxer o objemu 2,5 litru, který mu dodává v rozmezí 5000 až 5800 otáček výkon 124 kW (169 koní). Maximum točivého momentu 253 N.m pak dorazí v 3800 otáčkách. Motor je spojený s bezestupňovou převodovkou CVT, tradičně označenou Lineartronic. Soustrojí pak pohání všechna čtyři kola přes koncepci Symmetrical AWD. S režimem X Mode pak umí vozy Subaru rozdělit hnací síly tak, jak si to adhezní podmínky vyžadují.

Pohonu všech kol Symmetrical AWD jsou čtyři druhy a modely s převodovkou Lineartronic používají k rozdělení hnacích sil elektronicky ovládanou vícelamelovou spojku, jinak je výchozí rozdělení 60:40 ve prospěch přední nápravy. Mezinápravový diferenciál mají modely s manuální převodovkou, které se na našem trhu neprodávají. Se slzou v oku pak můžete vzpomínat na mezinápravový diferenciál DCCD (Driver Controlled Center Differential), který byl určený pro modely WRX STI.

Subaru se vrací do Zeleného pekla. Na 24h Nürburgringu pošle nové WRX, má co napravovat

Richard Herbich

Subaru

Logika převodovky Lineartronic je taková, že vám má dát v jakékoliv situaci ideální otáčky. Myšleno je to samozřejmě dobře a v běžných situacích to funguje, ale při předjíždění nebo nabírání rychlosti na dálnici má své limity. Chápe, že je potřeba držet otáčky, takže je drží. Jenževýkon chybí. A tak s Outbackem zrychlujete spíše vlažně, převodovka s motorždíme a když už se dostane k omezovači, tak poměr trochu povolí a poskočí si zhruba o tisíc otáček níže. Tak jako tak vám dost možná ujede i něco s koncernovým motorem 1.0 TSI. Alespoň je vůz dobře odhlučněný, rozhodně lépe než některé Toyoty s hybridními planetovými převodovkami e-CVT, které taky honí otáčky o sto šest.

Outback je velké auto a v naší výbavě Touring váží 1739 kilogramů. Na to je 169 koní prostě málo, takže se většina vašich pokusů o dynamickou sílu setká s nezdarem. Budete to ale chtít zkoušet, protože Outback má vynikající podvozek a řízení. A hlavně je mu úplně jedno, po jaké cestě jede. Závodní geny totiž poznáte až na nezpevněné cestě, kdy budete mít na prašné polňačce s kolejemi od traktoru stále skvělý kontakt s vozovkou a přehled o trakci. Jinak řečeno autu je jedno, jestli jede 90 km/h po silnici, nebo mimo ni. Subaru jsous rychlou jízdou po takových cestách úplně v pohodě.

Ale Outback je hlavně pohodlné auto. Jeho odpružení je naladěno velmi komfortně, přesto ale nemá problém opřít se do vysokých pneumatik a takřka bez nedotáčivosti vykroužit i ostřejší zatáčky. K tomu má skvěle kalibrované brzdy s elektrickým posilovačem a řízení, které je u Subaru již tradičně přesné a tak akorát strmé.

Při rozvážné jízdě se také dostanete na výrobcem udávanou spotřebu 8,6 l/100 km. Úplně nejlépe se tak Outback cítí s klidným řidičem za volantem, který občas využije schopnosti mimo zpevněné cesty, ale jinak má dobře vybaveného kombíka s velkým kufrem, střešními ližinami a skvělým výhledem z kabiny. Rozpalte to ale po dálnici a Outback 63 litrů benzinu v nádrži vyloženě vychlastá.

A pak je tu ještě jedna menší nepříjemnost - asistenční systémy. Řidičovy druhé oči, jak Subaru svůj soubor asistentů Eyesight nazývá, je již léty ověřený systém, ale v rámci dnešních trendů se i on stává otravnějším a otravnějším. V příslušném menu si můžete na jedné kartě vypnout systém start/stop (pokud to děláte) a na druhé systém sledování řidiče a hlídání jízdních pruhů ve dvou úrovních. Nejdřív totiž vypínáte aktivního asistenta pro jízdu v pruzích a pak ještě volíte, co má auto dělat v případě opouštění jízdního pruhu, čímž se myslí třeba pouze prevence při opuštění pruhu.

Subaru představí do roku 2026 čtyři nové elektromobily. S karoseriemi vsadí na jistotu

Mario Rychtera

Elektromobily

Nerozumíte? Vysvětlím. Sednete si do auta, nastartujete a vypnete systém start/stop. Pak kliknete na lištu asistentů a vypnete asistenta jízdy v pruzích. P vyjíždění z pruhu vás ale vůz stejně bude vracet zpět, musíte ještě vypnout funkci Opuštění pruhu. A když na to zapomenete a za jízdy se rozhodnete tuto funkci ještě vypnout, tak už na vás začne auto velmi otravně pípat, že nesledujete silnici. Takže když budete u toho, vypnete i Systém sledování řidiče. V tomhle ale jedou všechny automobilky, ne jenom Subaru.

Pokračování 3 / 3

Závěr

Subaru Outback je tu stále s námi a je to jenom dobře. Pokud vám sedne, budete ho mít rádi. Je to jako s vozy Lexus, ty také nejsou pro každého. Můžete namítat, že je pomalé, a navíc žere, když na něj tlačíte. A budete mít pravdu. Také ale můžete říct, že je to prostorné rodinné kombi se skvělou výbavou, které strachy nestáhne tažnou kouli před terénem. A také budete mít pravdu.

TEST SsangYong Rexton Club 2.2 e-XDI: Chci všechno, značka: Do milionu!

Richard Herbich

Testy

Je to důstojný rodinný povoz na silnice a schopné a zábavné auto mimo ně. Říct ale o jeho chybách, že to jsou vlastnosti, mi nepřijde vůči ostatním výrobcům fér. Na druhou stranu loajalita zákazníků Subaru je nezměrná a automobilka to moc dobře ví. Nepolevuje tedy ze svých standardů a nemusí se obhajovat marketingovými žvásty.

Svět bez Outbacka by byl smutným místem, protože vás naučí chápat rozdíl mezi sportovním a řidičským autem. Ne každé auto pro milovníka řízení musí být střela. Subaru je pro lidi, které řízení prostě baví. Nemusíte to chápat…

Subaru Outback 2.5i MY23: Souhrn cen
Základní cena vozidla 1.110.000 Kč (2.5i/124 kW Active)
Cena s testovaným motorem a výbavou1.270.000 Kč (2.5i/124 kW Touring)
Cena testovaného vozidla 1.282.000 Kč (2.5i/124 kW Touring)

Technické údaje: Subaru Outback

Rok •stupeň výbavy

2023 •Touring

Počet válců/ventilů na válec •rozvod

4/4 •DOHC

Typ motoru •zdvihový objem

zážehový• 2 498cm3

Vrtání •zdvih

94,0mm •90,0mm

Stupeň komprese

12:1

Nejvyšší výkon

124kW(169koní)

Nejvyšší výkon při otáčkách

5 000až 5 800ot/min

Nejvyšší krouticí moment

252Nmpři 3 800ot/min

Zrychlení z 0 na 100 km/h

10,2 s

Nejvyšší rychlost

193 km/h

Převodovka:způsob řazení

bezstupňová

Zákl./max.objem zavazadlového prostoru

561l• 1 750l

Objem palivové nádrže

63 l

Hmotnost:provozní •celková

1 739kg• 2 200kg

Prům. spotřeba:komb.

8,6l/100 km

Rozvor náprav

2 745 mm

Rozchod kol:vpředu •vzadu

1 570mm• 1 600mm

Rozměr pneumatik

225/60 R18

Rozměry:délkaךířka×výška

4 870× 1 875× 1 675mm

Standardní výbava:BiLED světlomety, LED mlhovky, elektricky ovládaná a sklopná vnější zpětná zrcátka, 18“ kola z lehkých slitin, střešní ližiny,kožený volant, elektricky nastavitelná sedadla vpředu, elektricky ovládaná okna, bezklíčový vstup, možnost přístupu do vozu pomocí PIN, bezdotykové, elektricky ovládané víko zavazadelníku, dvouzónová automatická klimatizace, vyhřívaný multifunkční volant, vyhřívání předních a zadních sedadel, multimediální systém s 11,6“ HD obrazovkou, funkcemi Android Auto a Apple CarPlay a navigací, adaptivní tempomat, hliníkové pedály, aktivní udržování v jízdním pruhu, hlídání mrtvých úhlů, automatické přepínání tlumených a dálkových světel, osm airbagů, zadní parkovací kamera, dojezdová opravná sada na pneumatiky, střešní okno, čalounění kůží Nappa, paměť sedadla řidiče, porty USB A 2.4A, USB C 3.0A

Volitelná výbava: metalický lak (12.000 Kč)

Subaru

Počátky japonského Subaru jsou v roce 1917 ve firmě vyrábějící vojenská letadla. V 50. letech se přejmenovala na současné Fuji Heavy Industries a v roce 1954 vzniklo první auto. V současnosti nese společnost název Subaru Corporation.

Pro Subaru je typické používání motorů typu boxer a pohon všech kol.

Subaru ImprezaSubaru LevorgSubaru OutbackSubaru ForesterSubaru XVSubaru BRZ

TEST Subaru Outback 2.5i (124 kW) Touring: Pálím to lesem po poli, lán pole mizí pod koly (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 6196

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.