TEST Subaru Outback 2.5i Geyser: Specialita pro pár vyvolených (2024)

Změn je pomálu, ale o tuto verzi se jistě strhne rvačka. Knám dorazí jen několik desítek kusů.

Radosti

Bohatá základní výbava

Jízdní komfort a schopnosti v terénu

Praktický vnitřek

Srozumitelné ovládání

Starosti

Vyšší spotřeba

Motoru chybí pružnost

8/10

Šestá generace Outbacku soznačením BT prošla vrámci nového modelového roku dalším drobným laděním. Pokud ji potkáte na silnici nebo polní cestě, vlastně si nemusíte žádných odlišností všimnout – pokud nejde o tuto novou verzi se speciálním lakováním Geyser, jehož název přebírá i celý výbavový stupeň.

Tuto barvu prý Subaru vyvíjelo pět let, nejde o metalízu, ale má vsobě pigmenty, které mění odstín dle světla. Na slunci má působit jasně, všeru šedomodře. Speciální lakování je doplněno tmavou lištou mezi zadními světly, tmavými nápisy a prvky zvýbavy Field – jmenovitě střešními ližinami svyšší nosností, než má provedení svýklopnými příčníky. Konkrétně jde o 100 kg za jízdy a 318 staticky oproti 67,5 a 185 kg u flexibilní verze.

Nové Subaru Crosstrek má české ceny! Základ se vejde pod 900 tisíc a má všechno, co od Subaru čekáte

Vladimír Kadera

Technika

Další specialitou, kterou výchozí Field nemá, jsou sedadla. Ta mají jinak čalounění ze snadno čistitelného materiálu StarTex, který odolá například i mokrým oděvům posádky. Zde místo něj najdeme kožené potahy Nappa. Možnost kombinovat prvky provedení Field skoženým čalouněním prý zákazníkům chyběla, nyní ji tedy dostávají. Ale ne všichni, Outbacků vprovedení Geyser dorazí na český trh jen lehce přes čtyřicet. Stačí takové změny? Jistě, a pokud nefandíte modré, do nabídky přibývá ještě další nový lak, metalíza Cashmere Gold Opal.

Interiér: Změn málo a to je dobře

Pokud měníte svůj Outback každý rok, uvnitř najdete vše při starém. Vloni kjistým drobným změnám došlo, například ovládání multi informačního displeje se přesunulo zpod volantu na levé rameno, a na tom pravém nyní najdeme kolébkový přepínač režimů Sport a Intelligent místo dvou samostatných tlačítek. A to je tak všechno.

Jinak se vnitřek Outbacku obsluhuje stále tak příjemně, jako dříve. Normální tlačítka pro nastavení teploty? Máme, stejně jako na spínání of*cku čelního a výhřevu zadního skla. Doplňkové funkce typu intenzity ventilace nebo výhřevu sedadel sice již najdeme na obrazovce palubního systému, ale jsou po ruce a stále na očích vjejí spodní části.

Na výšku orientovaný displej má úhlopříčku 11,6", rozlišení je solidní a na dotyk reaguje vždy. Zorientujete se vněm snadno díky velkým dlaždicím pro základní funkce, domovské ikonce dole a velkému písmu. Integrovaná navigace používá systém TomTom na hardwaru Denso, obejde se bez okázalé grafiky a proto je snadno čitelná. Najdeme zde i terénní ukazatele stavu pohonu a náklonoměry, přepínáte tu také terénní režimy X-Mode. Jednou ze zajímavostí je pohled zkamery vpravém zpětném zrcátku, která vám ukazuje prostor okolo předního kola a umožňuje lépe se orientovat vterénu.

Přístrojový štít je pak vzorem přehlednosti – kulaté budíky, malý barevný displej uprostřed, opět žádné složitosti a nástrahy. Problém není ani sdostatečně dimenzovanými tlačítky na volantu, najdete zde vše potřebné pro pohodlné ovládání multimédií, tempomatu a vedení vjízdních pruzích. Přední sedadla jsou solidně dimenzovaná, vejde se do nich i rozměrnější posádka – menší postavy budou možná vostřeji projetých zatáčkách trochu klouzat do stran, kde je zarazí tvarované boky sedáků a opěradel.

Outback vám řidičovo křeslo nastaví sám – stačí uložit svou podobu do systému Driver monitoring system a podle obličeje se vám posune do přednastavené polohy, stejně jako zpětná zrcátka. Praktičnost vpředu jistí velké kapsy ve dveřích, odkládací schránka na začátku středového tunelu (i sdvěma USB porty místo jednoho a AUX zástrčkou, ale jen ve výbavách Touring a Geyser) a velká schránka pod měkce čalouněnou loketní opěrkou.

Subaru Forester vnové generaci radikálně mění design. Talent vterénu a bezpečí mu zůstaly

Richard Herbich

Premiéry

Vzadu je vše také vpořádku – linie stropu klesá až daleko za hlavami pasažérů, kteří se mohou uvelebit na měkkých sedácích a dopřát si i výhřev, který má vdruhé řadě Outback ve všech výbavách. Ani zde nechybí dva USB porty, šikovným doplňkem jsou dvoupatrové kapsy vzadní straně opěradel předních sedadel.

Kufr je pak zcela bez problémů využitelný díky podlaze svelkým půdorysem a vzhledem kstavbě vozu rozumně vysoké nakládací hraně vrovině spodlahou. Fajnovým doplňkem jsou páčky pro sklopení zadních opěradel přímo zkufru a osm upevňovacích háčků a oček pro zabezpečení nákladu. Pod podlahou se nachází polystyrenové vaničky snázvem Multibox – rezerva není dostupná ani vdoplňkovém příslušenství, Outback má vždy jen opravnou sadu.

Pokračování 2 / 3

Jízda: Lék na českou okresku i pole

Svýběrem motorů svým zákazníkům Subaru již nějakou dobu dosti usnadňuje práci. Impreza má jeden, Forester taktéž, XV jakbysmet, Crosstrek také, o exotických BRZ a Solterra ani nemluvě. Nejinak je tomu u Outbacku, atmosferický boxer FB25 je jedinou volbou a buď vám sedne, nebo se musíte poohlédnout jinde.

Kombinace jednotky bez turba se zátahem ve vyšších otáčkách spřevodovkou typu CVT (ta má vaktuálním modelu nový hlavní tlakový senzor) je docela specifická, ale Subaru má stouto konfigurací dostatečné zkušenosti na to, aby vám ručička otáčkoměru vběžném provozu neskákala jako opička na gumě. Při klidnější jízdě se motor drží zkrátka, zvuk i hluk jsou na velmi civilizované úrovni, pokud pak zašlápnete plyn do podlahy, také to není uširvoucí.

Je zcela jasné, že emisní pouta zamezují větším emocím zhlediska pohonu – říkám to u každého testu novějších Subaru a dnes to nebude výjimka, vzpomínka na přeplňované čtyřválcové boxery nebo směšný, avšak charakterní šestiválec, vás u Subaru splynem na podlaze zamrzí. Stovka za 10,2 sekundy dnes není nic moc a pružné zrychlení je vlažné, ale o to řidičsky zajímavější je vykašlat se na střídání (pokusů) zrychlit a tvrdě brzdit – klíčem je dosáhnout jistého tempa a udržet ho. Protože i když Outback vypadá jako kombi, vreálu jde spíše o SUV kombinované soff-roadem, které ale na asfaltu umí odměnit odvahu.

Vjíždíte do zatáčky, auto se nakloní, hmota jde na přední vnější kolo a to zadní vnitřní se nadlehčí – na výjezdu šlápnete na plyn, přetáčivost nehrozí, protože motor nemá žádnou drtivou sílu. To si můžete prohlédnout i na fotkách ktomuto testu. Chcete si oblouk utáhnout? Na nájezdu klidně ťukněte do brzdy, poloměr se bezpečně a bez ztráty přilnavosti lehce utáhne, můžete pak zkoušet, jak velkou nájezdovou rychlost zvládnete, abyste měli slušné tempo na výjezdu, protože motorem (bohužel) moc nedoženete. Je to starosvětsky zábavné, i když ne adrenalinově kpopukání, předvídatelné, ale určitě ne pro každého.

Naopak vterénu nebo obecně na povrchu snižší přilnavostí zvládne projet vším i vaše babička – kam si ukážete, tam Outback jede. A to i vpřípadech, kdy si nedáváte pozor, po čem jedete, což jistí minimální světlost přes 21 centimetrů. Odpružení je zcela prosté prudkých rázů na nerovnostech a zároveň i houpavosti, aut, snimiž můžete jet stovkou po kamenité cestě nebo po poli není moc, a toto rodinné Subaru knim patří.

Nové Subaru Crosstrek dorazilo do Česka. Svezli jsme se. A komu se něco nezdá, ať se sveze taky

Vladimír Kadera

Český trh

Ztoho vyplývá i skvělý komfort na typických českých okreskách, na díry nebo rolety vasfaltu se můžete sklidným svědomím vykašlat, protože vůz je prakticky ignoruje. Zhlediska pohonu i podvozku jde tedy o velmi flexibilní kombinaci pro rodinu a aktivní trávení volného času mimo silnice. Nicméně spotřeba je i při klidné povaze řidiče vždy více než devět litrů na sto a na dálnici zvlášť snákladem chybí zátah.

Jako u každého Subaru, a nejen pokud se bavíme o těch moderních, jde o kombinaci vlastností, která může jednomu vyhovovat a jiného zase bytostně štvát – zkuste a uvidíte. Zklamáni rozhodně nebudete zbalíku asistenčních systému EyeSight, jehož stereo kamery již nějakou dobu nezabírají tolik místa okolo zpětného zrcátka, a spřehledem zvládají udržení vpruzích, adaptivní tempomat a detekci různých rizik.

Otrava ale může být sledování pozornosti řidiče. Pokud se dlouho hrabete vdotykové obrazovce nebo se častěji otáčíte ke spolujezdci, začne vás peskovat, ať dáváte pozor. Řešení je jednoduché – vypnout, pokud nejste skutečně unavení.

Pokračování 3 / 3

Verdikt: Stále dobrý a mimo mainstream

Změny pro modelový rok 2024 jsou skutečně drobné a Outback stále zůstává tím, čím byl od začátku. Sympaticky nekonfekčním rodinným autem, které není jako přes kopírák, se skutečnými schopnostmi vterénu a srozumitelným ovládáním, ale poněkud chabým a na rodinné poměry žravějším motorem. Pod milion ho nekoupíte, ale vězte, že už základní výbava má spousty prvků, za které musíte i u „prémiových“ značek připlácet, navíc dostáváte automaticky pětiletou záruku vrámci nájezdu 200.000 kilometrů. A pokud na vás zbyde kousek vtéto verzi Geyser, máte doma (alespoň mezi českými Subaristy) perspektivní ojetinku zlimitované edice.

Subaru Outback: Souhrn cen
Základní cena vozidla 1.110.000 Kč (2.5 124 kW ACTIVE)
Cena s testovaným motorem a výbavou1.270.000 Kč (2.5 124 kW GEYSER)
Cena testovaného vozidla

1.182.000 Kč (2.5 124 kW GEYSER)

Technické údaje: Subaru Outback

Rok •stupeň výbavy

2024 •Geyser

Počet válců/ventilů na válec •rozvod

4/4 •DOHC

Typ motoru •zdvihový objem

zážehový• 2 498cm3

Vrtání •zdvih

94,0mm •90,0mm

Stupeň komprese

12,0:1

Nejvyšší výkon

124kW(169koní)

Nejvyšší výkon při otáčkách

5 000až 5 800ot/min

Nejvyšší krouticí moment

252Nmpři 3 800ot/min

Zrychlení z 0 na 100 km/h

10,2 s

Nejvyšší rychlost

193 km/h

Převodovka:způsob řazení •počet stupňů

bezstupňová •1stupňů

Zákl./max.objem zavazadlového prostoru

561l• 1 750l

Objem palivové nádrže

63 l

Hmotnost:provozní •celková

1 739kg• 2 200kg

Prům. spotřeba:komb.

8,6l/100 km

Rozvor náprav

2 745 mm

Rozchod kol:vpředu •vzadu

1 570mm• 1 570mm

Rozměry:délkaךířka×výška

4 870× 1 875× 1 675mm

Základní výbava:Lakování Modrá Geyser, SHR aktivní natáčecí BiLED přední světlomety s aut. vyrovnáváním výšky a LED denním svícením DRL, s funkcí automatické aktivace (senzor šera), Zadní sdružená světla LED, Přední a zadní mlhová světla LED, Elektricky ovládaná a sklopitelná vnější zpětná zrcátka s intergovaným blikačem, Přední boční tónovaná skla s UV ochranou, zatmavená zadní skla Privacy, Kola z lehké slitiny ALU 18" – tmavá metalíza, Ochrana předního a zadního nárazníku – plast v černém lesklém provedení, Střešní ližiny, Čalounění sedadel prémiovým vodu odpudivým materiálem StarTex, 11,6" HD displej, audionavigační systém, 6 reproduktorů, DAB+, Systém SUBARU STARLINK, Rozhraní Apple CarPlay / Android Auto, Ovládání audio systému na volantu, Bluetooth, streamování audia a funkce handsfree pro telefon, Systém rozpoznávání hlasu v českém jazyce, Dvojice USB portů a jeden AUX vstup (vpředu ve středovém panelu), Dvojice USB portů v zadní části středové konzole pro cestující vzadu (pouze pro nabíjení), Tempomat, SI-DRIVE – dvoumódový systém režimů motoru a převodovky (SUBARU Intelligent Drive), X-MODE – dvoumódový systém jízdního režimu, Systém pro sjíždění svahu Hill Descent Control, Systém kontroly stability vozu s možností vypnutí Vehicle Dynamics Control System (VDC), Předkolizní brzdový systém, Autonomní nouzové řízení, Adaptivní tempomat, Udržování uprostřed jízdního pruhu a adaptivní vedení vozu podle vozidla vpředu, Funkce zabraňující vyjetí z jízdního pruhu, Asistent nouzového udržení v jízdním pruhu, Systém ochrany proti neúmyslnému rozjetí, Upozornění na rozjezd vozidla vpředu, Rozpoznávání rychlostních limitů , Omezovač rychlosti – inteligentní/manuální, Varovné upozornění – vibrace volantu, EyeSight Assist Monitor, Stálý pohon všech kol All-Wheel Drive (AWD) , Systém pro detekci vozů v mrtvém úhlu Subaru Rear Vehicle Detection (SRVD) , Systém pro aut. přepínání mezi dálkovými a potkávacími světly High Beam Assist (HBA) , Adaptivní funkce předních světlometů Adaptive Driving Beam (ADB) , Automatické brzdění při přiblížení se k překážce při couvání RAB (Reverse Automatic Braking), Ochranný systém brzd proti rozjetí po kolizi , Systém ochrany proti neúmyslnému zrychlování Brake Override , Samostmívací vnitřní zpětné zrcátko , SRS přední, boční (pro řidiče a spolujezdce), Prodloužená záruka na 5 let / 200.000 km a asistenční služby na 5 let

Subaru

Počátky japonského Subaru jsou v roce 1917 ve firmě vyrábějící vojenská letadla. V 50. letech se přejmenovala na současné Fuji Heavy Industries a v roce 1954 vzniklo první auto. V současnosti nese společnost název Subaru Corporation.

Pro Subaru je typické používání motorů typu boxer a pohon všech kol.

Subaru ImprezaSubaru LevorgSubaru OutbackSubaru ForesterSubaru XVSubaru BRZ

TEST Subaru Outback 2.5i Geyser: Specialita pro pár vyvolených (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6200

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.