Subaru Outback 2.5i Lineartronic AWD 2021: Tak nové, že to skoro nepoznáte | TEST (2024)

Cesta nového Subaru Outback k Evropským zákazníkům trvala dlouhé dva roky. Ale to nevadí, čekání se – jako již tradičně – vyplatilo.

Radosti

Civilní chování na silnici

Terénní schopnosti téměř seriozního offroadu

Uživatelsky přívětivý a praktický vnitřek

Starosti

Spotřeba okolo 10 litrů na sto

Navzdory zlepšení vnitřek nestojí za milion

9/10

Subaru nemá na starém kontinentu zrovna na růžích ustláno. Emisní výpalní svinstvo pronásleduje jeho vozy spořádnými motory, ale díky bohu tu stále jsou, zatím co jiné automobilky to napůl nebo již kompletně zabalily. Evropský trh je pro japonskou značku zhlediska prodejů marginální, vloni zde například prodalo necelých dvacet tisíc vozů, přičemž na americkém trhu prodává měsíčně dva až třikrát tolik. Ale i tak nám tu svá auta prodává – žádné utíkání zboje.

Kvůli motoru netruchlete

Nejnovější Subaru Outback stojí na platformě SGP (Subaru Global Platform), kterou značka vsoučasnosti využívá u všech svých modelů vyjma BRZ. Ta samozřejmě slibuje nárůst tuhosti ve všech ohledech a tudíž lepší bezpečí i jízdní vlastnosti. Vpředu má zavěšení McPherson, vzadu víceprvek. Zatímco v USA ho seženete spřeplňovaným motorem 2.4 o výkonu 194 kW (264 k) a 376 N.m, Evropa se musí spokojit satmosférickým čtyřválcem 2.5 se 124 kW a 252 N.m. Ten vychází zmotoru starší generace, byl však z90 procent přepracován a také dostal filtr pevných částic.

TEST Subaru Forester 2.0ie-S ES Sport: Pozor, vezu rybičky!

Vladimír Kadera

Testy

Oproti minulé generaci se Outback mírně zvětšil – délka narostla o 50 mm, šířka o 35 mm, rozvor zůstal stejný. Vreálu jde o skutečně impozantní stroj se světlou výškou 213 milimetrů (+ 13 mm proti staré verzi), který svým mohutným oplastováním ve spodní části karoserie a okolo blatníků dává najevo, že se nestydí ušpinit. Zdesignového hlediska jde o lehký remix stylu předchozí generace, zdálky si je můžete klidně splést, nicméně detaily působí propracovaněji a hodnotněji.

Ale teď to nejdůležitější:jezdí tak, jak od Subaru čekáte. Nadstandardní světlá výška vzatáčkách nepřináší výraznější náklony (stará generace se údajně nakláněla dvakrát tolik) a zdatně si vede také při silnějším bočním větru. Osmnáctipalcová kola obutá do pneumatik srozumným profilem 60 se na nerovnostech stačí vracet kasfaltu, nedoskakují ani nebouchají. Vzákrutě se vůz lehce nakloní na přední vnější kolo, ale zoblouku neutíká – na výjezdu mu můžete pomoci plynem a kýžený efekt utažení zatáčky se hned dostaví. Ne že by tedy velké kombi na chůdách budilo vřidiči nějaké závodnické vášně, svižné tempo si musíte vybojovat a udržet, ale je cítit, že to není hlavní účel outbacku.

Subaru v reklamě vzpomíná na ikonické modely a vítá Outback v šesté generaci

David Rusol

Video

Kdepak, tím je na poměry nazvedaných kombi skvělá kombinace cestovních a terénních vlastností. Vokreskových rychlostech se nese nad asfaltem velmi tiše, na dálnici občas zašumí aerodynamický hluk, ale neupadnou vám zněj uši. Pokud chcete po atmosférickém motoru rapidní zrychlení, při nájezdu na dálnici nebo předjíždění je nutné dát mu řádně napít, jinak se ale drží vnižším spektru otáčkoměru.

Mimo asfalt se nemusíte bát hlubokých vyjetých kolejí ani bahna, rochnění outback zvládne bez škobrtnutí nebo uvíznutí i bez terénních pneumatik. Velké nájezdové úhly i ten přechodový pak zaručují, že se jen tak někde nezaseknete. Nejen vterénu oceníte užitečnou vychytávku ve formě ostřikovače zadní kamery. Vdivočině si můžete zapnout režim X-Mode sdvěma nastaveními sníh/štěrk a hluboký sníh/bláto, ale jsem si jist, že vdrtivé většiněpřípadů vše obstará mechanika místo upraveného ladění elektroniky.

Ano, mechanika. Nový outback vám přijde jako auto ze staré školy vtom dobrém slova smyslu. Dobře dávkovatelné brzdy (poprvé selektrickým posilovačem), zpětná vazba od podvozku, čitelné přenosy hmoty vpříčném i podélném směru... Jak jsme si řekli už dříve, sportovně zábavní ambice nemá, ale řidičský určitě je. Zprovozního hlediska může někdo považovat za zádrhel spotřebu, která běžně osciluje okolo deseti litrů. Na druhou stranu, pod kapotou máte solidní atmosférické železo a ne nějaké neduživé chrastítko.

Pokračování 2 / 3

Jeden displej nevládne

Uvnitř šlo Subaru cestou opatrné evoluce. Snadno se zde zorientují řidiči zvyklí na starší provedení i ti, kteří zažívají u značky premiéru. Volant je naprosto stejný jako u minulé generace, takže pokud přezbrojujete na novou verzi, ovládací prvky najdete tam, kde jste na ně zvyklí. Na sedačku řidiče se pohodlně nasedá a seřídit si jitak, abyste na vše dosáhli a měli dobrý výhled na přístrojový štít, je dílem okamžiku. Povědomé vám přijdou také kruhové ukazatele a na výšku postavený barevný displej pod kapličkou.

TEST Subaru BRZ Final Edition: Devět let nás učilo tlačit na pilu. Teď už naposledy

Vladimír Kadera

Testy

Na středovém panelu se ale odehrálo menší rodeo. Pryč je na šířku uložená obrazovka súhlopříčkou 8", nahradil ji 11,6“ horizontální displej. Dobrou zprávou je, že přehlednost a snadná obsluha neutrpěly – teplotu klimatizace nastavujete tlačítky vedle obrazovky, hlasitost otočným ovladačem a třeba varovná světla zapnete hned vedle levé horní části displeje. Infotainment má velké dlaždice pro důležité funkce a díky této orientaci na něm vidíte vnavigaci hezky před sebe.

Vhorní části obrazovky se nyní nachází zobrazení, které bylo u starších Subaru vsamostatné kapličce na palubní desce. Jde o elegantnější řešení. Vobrazovce se můžete posouvat doprava a doleva jako u tabletu, najdete zde také zcela vyčerpávající nastavení všech asistenčních a bezpečnostních systémů, včetně kompletní deaktivace nebo upřesnění citlivosti a tolerancí – fungování všech pomocníků si tedy můžete optimalizovat dle svých preferencí. O asistentech se pobavíme za chvíli, ještě se vraťme ktěm hmatatelným záležitostem.

TEST Subaru XV e-Boxer Executive ES: Magnetofon pro jednadvacáté století

Vladimír Kadera

Testy

Zpoza volantu máte dobrý výhled dopředu, dozadu i do stran, přehledný formát karoserie neskrývá žádnou větší záludnost. Kamery systému Eyesight nyní zabírají u vnitřního zpětného zrcátka mnohem méně místa a tolik nepřekážejí například vpohledu na semafory. Vše důležité máte pod palci, zamrzí snad jen ovládání výhřevu sedadel přes displej. Naopak manuální regulaci jasu podsvícení vlevo pod volantem lze jen chválit, na stejném místě najdete i nastavení výšky zdvihu elektricky ovládaných pátých dveří.

Příjemně měkká přední sedadla vzatáčkách podrží hlavně díky polstrům po stranách sedáků, uživatele do nich vjeho vlastním nastavení (vnaší výbavě Field tedy bez paměti sedadla řidiče) usadí kamera, snímající obličej řidiče. Ta umí rozeznat několik osob a přizpůsobit jim dle pozorování různé parametry. Snímač také řeší, zda se soustředíte na dění před sebou – občas bývá přecitlivělý, ale dá se snadno vypnout. Na zadní lavici se vejdou dva běžně rostlí dospělí plus menší osoba doprostřed, opěradla se dají vmírném rozsahu polohovat páčkami u zadních částí dveří.

Nové Subaru Outback je konečně u nás! Stojí přes milion, ohromuje však výbavou

Richard Herbich

Český trh

Po sklopení zadních opěradel vznikne téměř rovný prostor, dobrým nápadem je plastové zakrytování nijak výrazně vyčnívající nakládací hrany. Pod podlahou kufru se nachází vcelku objemné odkládací schránky. Na rozdíl od jiných aut je outback vybaven bezdotykovým ovládáním pátých dveří vmístě loga. Pokud tedy nesete tašky snákupem, musíte ruku chvilku podržet před značkou plejád, ale ušetříte si nedůstojné a často neúspěšné kopání pod zadní nárazník.

Praktičnost pokračuje i na střeše. Zkoušený kousek má výbavu Field, tedy bez výklopných příčníků, které mají tři zbývající provedení Active, Comfort a Tourinh. Důvodem je vyšší nosnost tohoto méně univerzálního řešení, které dle Subaru lépe vyhoví outdoorově orientovaným majitelům.

Novýoutback dostává systém Eyesight verze 4.0 – tedy dvě kamery těsně namačkané vedle vnitřního zpětného zrcátka. Znich čerpá informace pro bezpečnostní a asistenční zásahy, nyní nově s11 bezpečnostními funkcemi, snovými digitálními střevy a výkonnější výpočetní elektronikou. Teď umí třeba zabránit nebo zmírnit následky srážky svozidlem nebo chodcem při odbočování vlevo (nezkoušeli jsme), vést vůz vpruhu i sneznačenou krajnicí a rozpoznávat dopravní značky. Těm pak přizpůsobuje i rychlost tempomatu.

Celé to funguje vcelku elegantně, i když vplné pohotovosti Eyesight nenechá řidiče za volantem podřimovat. Asistenti zbytečně nepanikaří vběžných situacích, pilota zbytečně nebuzerují, a pokud vám některá funkce vadí, dá se vmenu palubního systému změnit její nastavení nebo citlivost – včetně tolerance limitu adaptivního tempomatu.

Pokračování 3 / 3

Závěr

Můžeme si stýskat po přeplňovaných motorech nebo dekadentním žravém šestiválcovém třílitru, ale racionalizace má vtéto době smysl. Díky ní tu outback pořád máme a díky stabilním prodejům Subaru (teď odhlédněme od koronaviru a přihlédněme kloajalitě zákazníků) máte možnost koupit si nekonfekční kombík, který zvládne skutečný terén a nejen předpřipravený polygon.

VW se v USA pustil do Subaru. Není ale na vychvalování ID.4 ještě trochu brzo?

David Rusol

Elektromobily

Kontinuita a přehlednost zhlediska ovládání je dalším prvkem hodným pochvaly, ale pokud budete vysvětlovat svou koupi ne-Subaristům, připravte se na argumenty, proč nemá auto za milion a více (byť svyčerpávající výbavou) úplně všechno uvnitř měkké a pročsi vezme okolo deseti litrů. Subaristům nic vysvětlovat nemusíte, což je pro nejmodernější outback čest.

Subaru Outbackl: Souhrn cen
Základní cena vozidla 1.085.000 Kč (2.5 124 kW ACTIVE ES)
Cena s testovaným motorem a výbavou1.170.000 Kč (2.5 124 kW FIELD ES)
Cena testovaného vozidla

1.182.000 Kč (2.5 124 kW FIELD ES)

Technické údaje: Subaru Outback

Rok •stupeň výbavy

2021 •Field

Počet válců

4

Typ motoru •zdvihový objem

zážehový• 2 498cm3

Vrtání •zdvih

94,0mm •90,0mm

Stupeň komprese

12:1

Nejvyšší výkon

124kW(169koní)

Nejvyšší výkon při otáčkách

5 000až 5 800ot/min

Nejvyšší krouticí moment

252Nmpři 3 800ot/min

Zrychlení z 0 na 100 km/h

10,2 s

Nejvyšší rychlost

193 km/h

Převodovka:způsob řazení

bezstupňová

Zákl./max.objem zavazadlového prostoru

561l• 1 822l

Objem palivové nádrže

63 l

Hmotnost:provozní •celková

1 721kg• 2 200kg

Prům. spotřeba:město •mimo •komb.

9,1 •6,5 •7,4l/100 km

Rozvor náprav

2 745 mm

Rozměry:délkaךířka×výška

4 870× 1 875× 1 670mm

Sériová výbava: SHR aktivní natáčecí BiLED přední světlomety s aut. vyrovnáváním výšky a LED denním svícením DRL, s funkcí automatické aktivace (senzor šera), Zadní sdružená světla LED, Přední a zadní mlhová světla LED, Elektricky ovládaná a sklopitelná vnější zpětná zrcátka s intergovaným blikačem, Přední boční tónovaná skla s UV ochranou, zatmavená zadní skla Privacy, Kola z lehké slitiny ALU 18" – tmavá metalíza, Ochrana předního a zadního nárazníku – plast v černém lesklém provedení, Střešní ližiny, Čalounění sedadel prémiovým vodu odpudivým materiálem StarTex, 11,6" HD displej, audionavigační systém, 6 reproduktorů, DAB+, Systém SUBARU STARLINK, Rozhraní Apple CarPlay / Android Auto, Ovládání audio systému na volantu, Bluetooth, streamování audia a funkce handsfree pro telefon, Systém rozpoznávání hlasu v českém jazyce, Dvojice USB portů a jeden AUX vstup (vpředu ve středovém panelu), Dvojice USB portů v zadní části středové konzole pro cestující vzadu (pouze pro nabíjení), Tempomat, SI-DRIVE – dvoumódový systém režimů motoru a převodovky (SUBARU Intelligent Drive), X-MODE – dvoumódový systém jízdního režimu, Systém pro sjíždění svahu Hill Descent Control, Systém kontroly stability vozu s možností vypnutí Vehicle Dynamics Control System (VDC), Předkolizní brzdový systém, Autonomní nouzové řízení, Adaptivní tempomat, Udržování uprostřed jízdního pruhu a adaptivní vedení vozu podle vozidla vpředu, Funkce zabraňující vyjetí z jízdního pruhu, Asistent nouzového udržení v jízdním pruhu, Systém ochrany proti neúmyslnému rozjetí, Upozornění na rozjezd vozidla vpředu, Rozpoznávání rychlostních limitů , Omezovač rychlosti – inteligentní/manuální, Varovné upozornění – vibrace volantu, EyeSight Assist Monitor, Stálý pohon všech kol All-Wheel Drive (AWD) , Systém pro detekci vozů v mrtvém úhlu Subaru Rear Vehicle Detection (SRVD) , Systém pro aut. přepínání mezi dálkovými a potkávacími světly High Beam Assist (HBA) , Adaptivní funkce předních světlometů Adaptive Driving Beam (ADB) , Automatické brzdění při přiblížení se k překážce při couvání RAB (Reverse Automatic Braking), Ochranný systém brzd proti rozjetí po kolizi , Systém ochrany proti neúmyslnému zrychlování Brake Override , Samostmívací vnitřní zpětné zrcátko , SRS přední, boční (pro řidiče a spolujezdce), Prodloužená záruka na 5 let / 200.000 km a asistenční služby na 5 let v hodnotě 19.900 Kč

Příplatková výbava:Barva karoserie (12.000 Kč)

Subaru

Počátky japonského Subaru jsou v roce 1917 ve firmě vyrábějící vojenská letadla. V 50. letech se přejmenovala na současné Fuji Heavy Industries a v roce 1954 vzniklo první auto. V současnosti nese společnost název Subaru Corporation.

Pro Subaru je typické používání motorů typu boxer a pohon všech kol.

Subaru ImprezaSubaru LevorgSubaru OutbackSubaru ForesterSubaru XVSubaru BRZ

Subaru Outback 2.5i Lineartronic AWD 2021: Tak nové, že to skoro nepoznáte | TEST (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 6198

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.