TEST Subaru Outback 2.5i Touring 2023 │ Výkony, spotřeba a dojmy z robustního japonského kombi (2024)

Změny uvedené snovým modelovým rokem jsou opět decentní a kjejich hledání je potřeba vzít si kruce tiskovou zprávu, jenže nač něco měnit, když to funguje? A vpřípadě Subaru Outback vlastně všechno funguje velmi dobře.

Design, interiér

Outback je stálicí vnabídce japonské automobilky Subaru již od roku 1995, kdy se zrodil jako dobrodružněji laděná verze druhé generace modelu Legacy, který byste ale na českém trhu už marně hledali. Vroce 2019 představila automobilka vzámoří již šestou generaci, která se však na globální trhy dostala teprve vroce 2021.

Po stránce designu sice došlo jen kmírné evoluci, šestá generace modelu ale stojí na moderní platformě Subaru Global Platform (SGP), která vedle vyšší tuhosti nabízí i možnost zástavby širšího portfolia pohonných jednotek. Včetně těch elektrifikovaných, což nás ale tentokrát nemusí příliš pálit. Ktomu se ovšem teprve dostaneme.

TEST Subaru Outback 2.5i (124 kW) – Výtečné auto, až na jednu věc

Nyní se ale pojďme podívat na testovaný vůz, který prošel modernizací pro modelový rok 2023. Pokud ale zabrousíte do staršího testu tohoto modelu na Auto.cz, pravděpodobně rychle zjistíte, že nový modelový rok nic extra zásadního nepřinesl.

Vlastně abychom byli konkrétní – jedinou novinkou po stránce exteriéru je nový design 18“ litých kol, což je jediná dostupná velikost. Vzávislosti na výbavě zákazníci dostávají pouze jiný vzhled – tmavě šedý, tmavá metalíza a vpřípadě testované vrcholné výbavy Touring ještě broušený vzhled, který vidíte v galerii.

Kromě specifického designu kol pak vrcholnou výbavu navenek prozrazuje pouze několik drobností zvýbavy, jako jsou automaticky sklopná zrcátka při zamčení, kamery pro sledování prostoru okolo vozu Multi View Monitor Systém vmasce a zrcátku nebo střešní okno. Jiné výbavové stupně tyto prvky užitečné a stylové drobnosti nenabízejí. Je ovšem sympatické, že jediným příplatkovým prvkem vnabídce je lakování za 12.000 Kč.

Video se připravuje ...

Celkově vzato ale Subaru Outback zatím příliš nezestárlo. Oplastovaný kombík sdélkou 4870 mm, šířkou 1875 mm a výškou 1670 mm působí především robustně, docela moderně a především dává jasně najevo, že se nezalekne žádného dobrodružství. Ostatně minimální světlá výška 213 mm je velmi solidní, přední nájezdový úhel je 19,7 stupňů a zadní 22,6 stupňů. Při rozvoru 2745 mm je však potřeba si dávat pozor, abyste nezůstali viset na terénním zlomu.

Podobně jako u nedávno testovaného Subaru Forester mohu pochválit přední BiLED světlomety spřísvitem do zatáček, které jsou standardní výbavou a mají zkrátka parádní jas. Skvělým doplňkem pro aktivní rodiny jsou pak střešní ližiny sintegrovanými příčníky, díky kterým vykouzlíte na střeše onu bájnou zahrádku během pár okamžiků.

Subaru Outback 2.5i Touring 2023

Tady je hej

Více změn najdeme vkabině, ačkoliv ani tady nedošlo kžádné výrazné proměně a při jejich hledání jsem si nakonec vzal kruce tiskovou zprávu a fotografie staršího modelu. Automobilka například upravila rozmístění tlačítek na volantu, ze kterého zmizel ovladač informačního displeje. Změna je to drobná a zuživatelského hlediska není zásadní, přinejmenším ale ničemu neuškodila. Po stránce ergonomie totiž kabina outbacku, podobně jako u forestera, patří ktomu lepšímu, co dnes trh nabízí.

Úpravou prošel také infotainment s11,6palcovou vertikálně orientovanou HD obrazovkou, respektive jeho software. Automobilka upravila panel snastavením ventilace, který je větší a přehlednější. Přehlednější by mělo být také menu, nabízející ikonky supraveným designem. Zajímavou novinkou je možnost uzpůsobit si rozmístění ikonek na displeji, podobně jako u mobilních telefonů. Vpřihrádce pod displejem pak posádka najde USB A i USB C konektor.

Tím se seznam novinek pro modelový rok 2023 uzavírá, jenže jak říká známé přísloví – nač měnit něco, co funguje? A vpřípadě Subaru Outback, tedy přinejmenším vkabině, fungují věci opravdu parádně.

U vrcholné výbavy potěší čalounění sedadel prémiovou kůží Nappa, vnašem případě vhnědé barvě, která působí opravdu příjemně. Komfortně tvarované sedadlo řidiče, které ale dokáže i podržet v zatáčkách, navíc ve vrcholné výbavě nabízí paměť spojenou snastavením zrcátek.

Subaru Outback 2.5i Touring 2023

Přístrojový štít je hezky jednoduchý, klasické analogové budíky navíc jasně ukazují, že jejich design je nestárnoucí a po mnoha modelech spodivnou grafikou na digitálním panelu je radost se na ně pohledět. Infotainment pak kromě již zmiňovaných inovací potěší ve vrcholné výbavě i audio-systémem Harman/Kardon s11 reproduktory a parádním zvukovým projevem.

Vdolní části displeje je umístěn panel ventilace, který vypadá docela přehledně. Osobně bych sice uvítal raději otočné voliče teploty, pochvalu si ale zaslouží i řešení sdvojicí šipek po stranách obrazovky. Naopak vhorní části displeje si řidič může zobrazit například nastavení režimu X-Mode nebo nechat zobrazit zajímavé provozní údaje, včetně teploty oleje. To už dnes bohužel mnoho aut nenabízí.

TEST Subaru Outback 2.5i-S ES Limited – Jednoduše rodinný ideál

Po stránce prostoru skutečně není co řešit – při svých 183 centimetrech jsem neměl nejmenší problém si najít pohodlnou pozici za volantem a následně se posadit sám za sebe. Ve všech směrech mi navíc zbýval dostatek prostoru. Zadní dveře sširokým úhlem otevření navíc usnadňují nasedání i vystupování a jistě budou vítané například i při nakládání dětí. Zadní sedadla jsou navíc standardně vybavena vyhříváním a nechybí ani nabíjecí USB konektory.

Zavazadlový prostor, od druhé výbavy selektricky ovládanými pátými dveřmi, nabízí standardní objem 561 litrů, po sklopení zadních opěradel pak ve výbavě Touring až 1739 litrů. Kufr má jednoduché tvary, dostatek ok kuchycení nákladu a po sklopení zadních opěradel vzniká rovná ložná plocha o délce přes 1862 mm, na které se můžete klidně i vyspat. Podobně jako u forestera ovšem zamrzí absence rezervy – pod podlážkou je pouze organizér se sadou na opravu defektu.

Specialitou outbacku je pak bezdotykový senzor pro otevírání kufru, který je nezvykle integrován do loga značky. Vpraxi to ale funguje skvěle, zejména pokud máte ve zvyku nosit nákup vbedně či košíku. Stačí se klogu přiblížit a nemusíte komicky šmátrat nohou pod nárazníkem, kde si strochou smůly ještě umažete nohavice.

Celkově vzato se bavíme o pohodlném, ergonomicky i technologicky zvládnutém a kvalitně zpracovaném prostoru, který potěší i volbou materiálů, vzdušností a svou celkovou vstřícností kcelé rodině. Za volantem outbacku je zkrátka radost trávit čas.

Subaru Outback 2.5i Touring 2023

Motor, jízdní vlastnosti

Jediná volba

Zatímco vzámoří je nový outback nabízen i spřeplňovaným motorem, vČesku se musíme spokojit se „základním“ 2,5litrovým atmosférickým čtyřválcem sprotiběžnými písty. Na rozdíl od lesníka se navíc outback nedočkal žádné sofistikované elektrické asistence.

Podélně uložený boxer sinterním označením FB25, který byl spředstavením všesté generaci modelu výrazně přepracován a vedle jiného dostal i filtr pevných částic, nabízí nejvyšší výkon 124 kW a nejvyšší točivý moment 252 Nm, což ale na auto sprovozní hmotností cca 1739 kilogramů není zas tak oslnivé. O přenos výkonu na systém pohonu všech kol se pak stará převodovka Lineartronic sosmi virtuálními stupni a možností „manuálního“ řazení pádly pod volantem.

Udávané zrychlení z0 na 100 km/h za 10,2 sekundy naznačuje, že nelze očekávat zrovna dechberoucí dynamiku. Pokud ale příliš nespěcháte, dokáže být outback velmi příjemným společníkem. Rozjezdy jsou plynulé, motor je vnižších otáčkách kultivovaný a skvěle odhlučněn, ve městě i na okreskách působí auto dostatečně agilně a při tachometrových 130 km/h točí kolem 2000 otáček, takže vkabině stále panuje příjemná atmosféra.

Subaru Outback 2.5i Touring 2023

Situace je horší ve chvílích, kdy od auta požadujete vyšší dynamiku. Ať už jde o předjíždění nebo najíždění na dálnici, motor se při prudké akceleraci rychle dostane do vysokých otáček, začne řvát a… žádný velký elán se bohužel nedostavuje. Drobným zklamáním pro mě pak byl i celkem hrubý projev systému stop/start, který sautem při provozu ve městě občas nepříjemně trhal. Minimálně vtomhle by mohla alespoň lehká elektrifikace pomoci.

TEST Subaru Outback 2.5i Lineartronic - Univerzál, co myslí za vás

Vlastně docela milým překvapením se pak ukázala být spotřeba, kterou lze bez problému držet mezi 8 až 9 l/100 km. Při velmi lehké noze a předvídání se lze dostat i pod tuto hranici, naopak na dálnici ji můžete velmi snadno překonat. Pokud ovšem zapnete adaptivní tempomat na české legální maximum, svěříte se do rukou systémuvedení v jízdních pruzích a nenecháte se rozhodit okolním provozem, budou i dálkové cesty příjemnou záležitostí srozumnou spotřebou.

Jistě a pohodlně

Ostatně Subaru Outback vybízí kpohodové jízdě i naladěním svého podvozku, který dokáže bravurně žehlit většinu neduhů českých silnic. Současně je však podvozek krásně stabilní, vzatáčkách se zbytečně nenaklání a motivuje řidiče kještě svižnějším průjezdům. Podobně jako u lesníka tedy platí, že co automobilka ztrácí na motoru, to dohání podvozkem.

Pokud byste ale přecenili svoje schopnosti, nebo naopak podcenili zrádnost některých silnic, je outback připraven hodit vám záchranné lano vpodobě vektorování točivého momentu a různých asistenčních systémů.

Pokud tedy podceníte silnici či aktuální podmínky, nebo naopak přeceníte schopnosti svoje či auta, palubní deska se vmžiku rozsvítí jak vánoční stromeček, auto se zklidní a během chvíle je připraveno dál upalovat. Klobouk dolů, důraz na bezpečnost u Subaru opravdu není plácáním do vody.

Kromě toho je opět potřeba pochválit skvělý výhled zauta, který ve vrcholné výbavě doplňují kamery vpřídi a zrcátku svysokým rozlišením. Při velikostech outbacku už tak jde o vítaný doplněk, který vám na parkovišti ušetří pár šedivých vlasů nebo odřené disky.

Subaru Outback 2.5i Touring 2023

Závěr

Závěr

Subaru Outback je neskutečně příjemným rodinným vozem, se kterým se nemusíte bát do hor ani kmoři. Motor sice není znejsilnějších, vrukou klidnějších řidičů se ale jedná o příjemného společníka, který je kvalitně odhlučněný a jeho spotřeba není nesnesitelná.

Kabina potěší propracovanou ergonomií, bohatou výbavou, kvalitním zpracováním a především prostorem pro celou rodinu. Třešničkou na dortu je pak opět fenomenální podvozek, který skvěle kombinuje pohodlí a dynamické schopnosti. Zkrátka skvěle univerzální záležitost, ovšem za nemalou cenu.

Martin Vaculík a megatest Subaru Outback: Nejlepší auto do nepohody?

Základní konfigurace Active startuje od ceny 1.100.000 Kč, což opravdu není málo. Vtestované nejvyšší výbavě Touring už se bavíme o ceně 1.270.000 Kč, slakem 1.282.000 Kč. A to už jsou na dobrodružný rodinný kombík, bez ohledu na jeho přednosti, docela vysoké částky. Pokud ale nespěcháte a skutečně občas potřebujete zdolat horší terén, najdete na trhu jen minimum podobně schopných alternativ. A to i mezi SUV, protože většinu znich strčí outback mimo silnice do kapsy.

Nejlevnější verze modelu1.110.000 Kč (Outback 2.5 Active)
Základ s testovaným motorem1.110.000 Kč (Outback 2.5 Active)
Testovaný vůz bez příplatků1.270.000 Kč (Outback 2.5 Touring)
Testovaný vůz s výbavou1.282.000 Kč (Outback 2.5 Touring)

Plusy

  • Design
  • Komfort podvozku
  • Vnitřní prostor
  • Bohatá výbava
  • Jízdní vlastnosti

Minusy

  • Slabší dynamika
  • Pouze jedna motorizace
  • Vyšší základní cena
TEST Subaru Outback 2.5i Touring 2023 │ Výkony, spotřeba a dojmy z robustního japonského kombi (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 6194

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.